Skupina Kolektor

Skupina Kolektor

Skupina Kolektor se ponaša s tradicijo v visoko specializirani industrijski proizvodnji. Na poti, dolgi pol stoletja, se je Kolektor razvil v globalno družbo s sedežem v Sloveniji ter široko razvejano mrežo podjetij in podružnic v Evropi, Ameriki in Aziji. Dejavnost koncerna Kolektor je osredotočena na tri poslovne divizije:

 • komponente in sistemi,
 • stavbna tehnika in izdelki za dom,
 • energetika in industrijska tehnika.

Osnovni certifikat Družini prijazno podjetje so dobila Kolektorjeva podjetja na idrijski lokaciji, in sicer:

 • Kolektor Group. Kolektor Group je krovna družba koncerna Kolektor, njene glavne dejavnosti pa so opravljanje dejavnosti holdingov in druge strateško-organizacijske aktivnosti (strateška nabava in produkcija, prodaja in marketing, finance in računovodstvo, kontroling in planiranje, informatika ter kadrovanje).
 • Kolektor Sikom. Družba Kolektor Sikom je največja proizvajalka komutatorjev na svetu. Proizvodni program predstavljajo komutatorji ter polizdelki. Kar 90% vseh komutatorjev se uporablja v različnih aplikacijah v avtomobilski industriji, preostalih 10% se vgrajuje v različna ročna orodja ter hišne aparate.
 • Kolektor KFH. Eden glavnih strateških ciljev podjetja Kolektor KFH je industrializacija novih proizvodnih programov na področju hibridnih izdelkov in rotacijskih sklopov. Proizvodni program sestavljajo komutatorji, rotorji in hibridne komponente.
 • Kolektor Orodjarna. Kolektor Orodjarna svojim kupcem oz. partnerjem nudi celovito storitev na področjih orodjarstva in avtomatizacije ter strojegradnje.
 • Ascom. Družba Ascom d. o. o. ima status invalidskega podjetja. Izvaja tri programe: komutatorji, hibridne komponente in storitve.

Skupina zaposluje 1113 sodelavk in sodelavcev in je uspešno implementirala 11 ukrepov. Podjetje je polni certifikat pridobilo 21.9.2015. Kot je zapisano v revizorskem poročilu, so se ukrepi implementirali v skladu s planom, vodstvo je naklonjeno ukrepom DPP, ti so ustrezno formalizirani, zaposleni pa podjetje ocenjujejo kot družini prijazno in poznajo ukrepe.

Implementirani ukrepi v prvem triletju:

 1. Ukrepi za varovanje zdravja
 2. Komuniciranje z zaposlenimi
 3. Komuniciranje z zunanjo javnostjo
 4. Raziskave med zaposlenimi o usklajevanju dela in družine
 5. Brošure
 6. Druženje med zaposlenimi
 7. Izobraževanje vodij na področju usklajevanja dela in družine
 8. Obdaritev novorojenca
 9. Novoletno obdarovanje otrok
 10. Otroški časovni bonus – vstop v šolo
 11. Dodatni dnevi dopusta za nego in varstvo prizadetih družinskih članov

Izbrani ukrepi v drugem triletju:

 1. Dodatni dnevi odsotnosti z nadomestilom plače zaradi izrednih družinskih razlogov
 2. Dan odprtih vrat
 3. Vključitev tematike usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja v letne razgovore
 4. Ponovno vključevanje po daljši odsotnosti