Razvojno partnerstvo Mladim materam/družinam prijazno zaposlovanje (Equal)

Razvojno partnerstvo Mladim materam/družinam prijazno zaposlovanje (Equal)

Certifikat Družini prijazno podjetje izvira iz razvojnega partnerstva Mladim materam/družinam prijazno zaposlovanje. V nadaljevanju najdete več informacij o razvojnem partnerstvu skupnosti Equal:

Osnovni opis razvojnega partnerstva

Glavni namen razvojnega partnerstva Mladim materam/družinam prijazno zaposlovanje je bil zmanjšati prikrito diskriminacijo pri zaposlovanju mladih žensk – (potencialnih) mater – zaradi materinstva.

Več o razvojnem partnerstvu

Transnacionalno partnerstvo – skupni interesi

Skupni interesi Transnacionalnega sporazuma o sodelovanju, metodologija dela in partnerji.

Več o transnacionalnem partnerstvu

Ključne aktivnosti in raziskovalno delo razvojnega partnerstva

Za uresničitev ciljev razvojnega partnerstva se je izvedlo različne raziskovalne in izobraževalne aktivnosti ter aktivnosti osveščanja in informiranja strokovne in širše javnosti. Raziskovalno delo razvojnega partnerstva pa je prva poglobljena slovenska nacionalna raziskava o izkušnjah staršev in potencialnih staršev ter o odnosih do materinstva/očetovstva na delovnih mestih v Sloveniji.

Več o aktivnostih in raziskovalnem delu partnerstva

Uvajanje certificiranja “Družini prijazno podjetje” v Sloveniji

Delo razvojnih partnerjev je privedlo do še enega pomembnega koraka. To je uvedba certifikata Družini prijazno podjetje v Sloveniji.

Več o uvajanju certificiranja

O problematiki

Združevanje vloge zaposlenega z zasebnimi starševskimi obveznostmi predstavlja očitno težavo za delodajalca kot za delojemalca. Nekatere raziskave in podatki, na katerih je bilo osnovano razvojno partnerstvo „Mladim materam/družinam prijazno zaposlovanje, so pokazali zaskrbljujoča dejstva.

Več o problematiki

Z 28.10. 2007 je RP Mladim materam/družinam prijazno zaposlovanje uradno prenehalo delovati. Verjamemo, da je bilo uspešno in da je v naš prostor prineslo kar nekaj novosti glede usklajevanja poklicnega in družinskega življenja ter zmanjševanja diskriminacije pri zaposlovanje žensk in predvsem (potencialnih) mater. Naš glavni produkt Certifikat Družini prijazno podjetje pa bo seveda obstajal tudi v prihodnje. Skrb zanj je z 29.10.2007, na podlagi sporazuma med partnerji, prevzel Ekvilib Inštitut, v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter vsemi zainteresiranimi partnerji, ki so pri njem sodelovali do sedaj.

 

logo_mddsz_star
Program je delno financiralo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.
Organ upravljanja Programa pobude Skupnosti EQUAL je Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

eu_small
Program je delno financirala Evropska unija. Za vsebino dokumenta je odgovorno razvojno partnerstvo Mladim materam/družinam prijazno zaposlovanje in v nobenem pogledu ne izraža stališča Evropske unije.